Reciklirajmo prihodnost

Postopki predelave

Sortiranje

Odpadni materiali, so umazani in vsebujejo papir, nalepke, metale, les in druge materiale, ki ne spadajo k plastiki. Zaradi tega je treba večino odpadkov predhodno ročno očistiti in sortirati po posameznih vrstah. Postopek sortiranja je eden najzahtevnejših procesov. Ločiti je potrebno kovine, les, steklo, papir…

Sledi sortiranje materiala. Najbolj zahtevno je ločevanje po vrsti material kajti pomembno je, da ne mešamo različnih materialov skupaj. Mešanje materialov pomeni slabo kvaliteto granulatov. S tega vidika je sortiranje najpomembnejši del reciklažnega procesa saj želimo našim kupcem ponuditi najboljše in jim omogočiti nemoteno proizvodnjo. Sortiranje poteka ročno, delno tudi strojno tako, da je nadaljni proces reciklaže lažji in hitrejši

Mletje

Sledi postopek mletja pri katerem se v mlinih zdrobijo večji kosi kot so zaboji za pijače, sodi, lončki za jogurt, … Pri mletju pridobimo majhna zrna, ki jih pri kasnejši predelavi doziramo v sisteme za proizvodnjo granulatov. Odpadni materiali se zdrobijo v mlinih, pri tem se zmanjša prostornina in material dobi obliko zrn. Mleti materiali so pogoj za nadaljne delo. Mleta plastika dobi vsipno težo in obliko, kar omogoča lažje skladiščenje, doziranje v silose in naprej v stroje za proizvodnjo granulatov.

Pranje

Mlete materiale je potrebno tudi oprati. Proces poteka popolnoma avtomatično brez kemikalij. Princip delovanja je na mehanskem pranju. Vsa tehnološka voda iz tega procesa je očiščena v sistemu za regeneracijo tehnološke vode in se vrača ponovno v sistem pranja.

Ekstruzija

Zadnji postopek reciklaže je granuliranje, ali ekstrudiranje pri katerem nastane granulat. Bistvo pri tem postopku je, da se mleti material termično obdela in filtrira. Pri tem postopku nastane granulat, ki se ga kot repro material dobavlja različnim kupcem, ki proizvajajo izdelke iz plastičnih materialov. Pomembno je, da se material maksimalno filtrira kajti od čistosti materiala je odvisna kvaliteta končnega proizvoda. Ker je material homogeniziran garantiramo kupcu konstantno kvaliteto in nemoteno proizvodnjo. Granulati se nato pakirajo v različno embalažo glede na želje kupcev.

Skladiščenje odpadne embalaže

Odpadna plastična embalaža se skladišči v različnih oblikah. Najpogosteje so odpadni materiali stisnjeni v bale ali dobavljeni kot razsuti tovor v zabojnikih. Dobavitelji odpadnih materialov so industrijski obrati, razni centri za zbiranje odpadkov, sortirnice ter sistemi, ki sortirajo odpadke. Predeluje se torej odpadke, ki so posledica neuspešnih proizvodnih sarž, odpadke potrošnikov in industrijskih obratov (odpadna embalaža). Pri tem je pomembno, dejstvo, da odpadne materiale, ki vsebujejo nevarne snovi (kisline, olja, laki..) ne sprejemamo v reciklažni proces. Vsi odpadni plastični materiali morajo biti predhodno ločeni od nevarnih snovi ali nevtralizirani.

Nadzor kvalitete

Zahteve trga so vsak dan večje in zavedamo se, da le kvalitetni materiali lahko konkurirajo na trgu. Kontrola kvalitete se izvaja za vsako serijo materiala posebej. Kupcu lahko vedno zagotovimo, da materiali ustrezajo karakteristikam, ki jih zahteva.

Vsakemu kupcu lahko svetujemo na podlagi naših izkušenj, kateri material naj uporablja za določen izdelek. Posredujemo tudi tehnični list za reciklirane materiale proizvedene v našem podjetju.

Kontakt

Sedež podjetja Grosuplje

Omaplast d.o.o.
Kosovelova cesta 3
SI-1290 Grosuplje
Tel: +386 (01) 786 21 97
+386 (01) 786 03 70
E-mail: info@omaplast.com

PE Račje selo

Omaplast d.o.o. P.E. Račje selo Račje selo 24 SI-8210 Trebnje

Možnost sodelovanja

Potrebujete nasvet glede reciklaže in …..

Vpišite tudi telefonsko številko, da se lahko najhitreje pogovorimo o podrobnostih in vaših željah.