Omaplast d.o.o.

Kosovelova cesta 3
SI-1290 Grosuplje

Tel: +386 (01) 786 21 97
  +386 (01) 786 03 70
Fax: +386 (01) 786 25 80
   

E-mail:
info@omaplast.com

Postopek predelave


Sortiranje


Odpadni materiali, so umazani in vsebujejo papir, nalepke, metale, les in druge materiale, ki ne spadajo k plastiki. Zaradi tega je treba večino odpadkov predhodno ročno očistiti in sortirati po posameznih vrstah. Postopek sortiranja je eden najzahtevnejših procesov. Ločiti je potrebno kovine, les, steklo, papir…
Sledi sortiranje materiala. Najbolj zahtevno je ločevanje po vrsti material kajti pomembno je, da ne mešamo različnih materialov skupaj. Mešanje materialov pomeni slabo kvaliteto granulatov. S tega vidika je sortiranje najpomembnejši del reciklažnega procesa saj želimo našim kupcem ponuditi najboljše in jim omogočiti nemoteno proizvodnjo. Sortiranje poteka ročno, delno tudi strojno tako, da je nadaljni proces reciklaže lažji in hitrejši


Mletje


Sledi postopek mletja pri katerem se v mlinih zdrobijo večji kosi kot so zaboji za pijače, sodi, lončki za jogurt, ... Pri mletju pridobimo majhna zrna, ki jih pri kasnejši predelavi doziramo v sisteme za proizvodnjo granulatov. Odpadni materiali se zdrobijo v mlinih, pri tem se zmanjša prostornina in material dobi obliko zrn. Mleti materiali so pogoj za nadaljne delo. Mleta plastika dobi vsipno težo in obliko, kar omogoča lažje skladiščenje, doziranje v silose in naprej v stroje za proizvodnjo granulatov.


Pranje


Mlete materiale je potrebno tudi oprati. Proces poteka popolnoma avtomatično brez kemikalij. Princip delovanja je na mehanskem pranju. Vsa tehnološka voda iz tega procesa je očiščena v sistemu za regeneracijo tehnološke vode in se vrača ponovno v sistem pranja.


Ekstruzija


Zadnji postopek reciklaže je granuliranje, ali ekstrudiranje pri katerem nastane granulat. Bistvo pri tem postopku je, da se mleti material termično obdela in filtrira. Pri tem postopku nastane granulat, ki se ga kot repro material dobavlja različnim kupcem, ki proizvajajo izdelke iz plastičnih materialov. Pomembno je, da se material maksimalno filtrira kajti od čistosti materiala je odvisna kvaliteta končnega proizvoda. Ker je material homogeniziran garantiramo kupcu konstantno kvaliteto in nemoteno proizvodnjo. Granulati se nato pakirajo v različno embalažo glede na želje kupcev.


Skladiščenje odpadne embalaže


Odpadna plastična embalaža se skladišči v različnih oblikah. Najpogosteje so odpadni materiali stisnjeni v bale ali dobavljeni kot razsuti tovor v zabojnikih. Dobavitelji odpadnih materialov so industrijski obrati, razni centri za zbiranje odpadkov, sortirnice ter sistemi, ki sortirajo odpadke. Predeluje se torej odpadke, ki so posledica neuspešnih proizvodnih sarž, odpadke potrošnikov in industrijskih obratov (odpadna embalaža). Pri tem je pomembno, dejstvo, da odpadne materiale, ki vsebujejo nevarne snovi (kisline, olja, laki..) ne sprejemamo v reciklažni proces. Vsi odpadni plastični materiali morajo biti predhodno ločeni od nevarnih snovi ali nevtralizirani.


Nadzor kvalitete


Zahteve trga so vsak dan večje in zavedamo se, da le kvalitetni materiali lahko konkurirajo na trgu.
Kontrola kvalitete se izvaja za vsako serijo materiala posebej. Kupcu lahko vedno zagotovimo, da materiali ustrezajo karakteristikam, ki jih zahteva.
Vsakemu kupcu lahko svetujemo na podlagi naših izkušenj, kateri material naj uporablja za določen izdelek. Posredujemo tudi tehnični list za reciklirane materiale proizvedene v našem podjetju.
Spletna stran omaplast.com uporablja piškotke za optimizacijo delovanja in analitične namene.
Ne strinjam se